Slår Reinholdtzon Belfrage på fingrarna sedan 2007

13 juni 2008

Renässans

Jag har suttit och hållt på detta TV-tipset ett bra tag nu. John from Cincinatti som av en händelse rullar på SVT och har hunnit upp i fyra eller fem avsnitt vid det här laget.
Om man ska beskriva serien så är det näst intill omöjligt att inte nämna systerserien Deadwood med den skillnaden att större delen av serien utspelar sig på en surfingbräda, ett slummotell, en surfshop och ett hippiehus i Imperial Beach istället för på en hästrygg, en saloon/bordell, en järnhandel och ett nybyggarhus i Deadwood. Eller så kan man ju dra till med att det är snäll-Arkiv X utan FBI-agenter skrivet av Beach Boys när de mådde som sämst tillsammans med en pingstpastor.
Men miljön är inte det bästa med JFC utan dialogen, eller ska jag säga monologen. Det riktigt sjunger om de svador som speciellt Ed O'Neill drar av som sin sinnesförvirrade ex-polis (det tog ett tag innan han lyckades gottgöra alla dessa hemska år av Married with children kan jag säga). Orden är i det närmaste shakespeareska och skapar i detta surfsammanhang en verfremdungseffekt som är fullkomligt lysande. Anledningen till att Deadwood inte nådde lika långt på den punkten är just den historiska kontexten. Jag har ingen direkt kunskap om hur nybyggarna talade och kan heller inte därför ta ställning till dialogen.
Synd bara att jänkarna (som vanligt) måste förstöra allt sådant som de inte förstår. Serien blev nedlagd efter första säsongen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja jänkarna vet inte hwad en bra TVserie vill säga. Dråpslaget hwar när de la ner Twin Peaks pga af att de inte begrep sig på det. Jäfvla tattare!!!